Edward de Bono – Six Thinking Hats

Mitä tarkoittaa Parallel Thinking? Tämä on sanapari, joka on tullut englannin kielen sanakirjaan Edward de Bonon teorian johdosta. Suomennettuna lateraalinen tai rinnakkainen ajattelu on alustettu hienosti Bonon kirjassa.

Edward de Bono – Six Thinking Hats

Mitä tarkoittaa Parallel Thinking?

Tämä on sanapari, joka on tullut englannin kielen  sanakirjaan Edward de Bonon teorian johdosta. Suomennettuna lateraalinen tai rinnakkainen ajattelu on alustettu hienosti Bonon kirjassa:

Olemme suuren kauniin maatalon pihalla. Yksi henkilö seisoo talon edessä, toinen talon takana ja kaksi muuta talon eri sivuilla. Kaikilla neljällä on siis erilainen näkökulma tuosta kauniista maalaistalosta. Kaikki neljä argumentoivat radiopuhelimella omaa näkemystään talosta ja sen oikeellisuutta.

Kun käytämme rinnakkaisajattelua, me kaikki kävelemme yhdessä talon etusivulle ja katsomme taloa samasta näkövinkkelistä. Sen jälkeen kävelemme talon oikealle sivulle ja katsomme taas kaikki yhdessä taloa samasta vinkkelistä. Tätä jatketaan, kunnes koko talo on kierretty yhdessä ympäri. Rinnakkainen ajattelu tarkoittaa sitä, että jokaisella hetkellä, kaikki katsovat asiaa yhdessä samasta suunnasta.

Perinteisessä ajattelussa herkästi keskitymme omaan näkökulmaamme ja argumentoimme oman näkemyksemme oikeellisuutta. Rinnakkaisajattelussa molemmat mielipiteet – olivat ne kuinka ristiriitaisia tahansa – laitetaan rinnakkain ja asiaa tutkitaan joka suunnasta. Edward de Bonon mukaan tätä kautta asia yleensä ratkeaa itsestään, ilman että joudutaan valitsemaan jommankumman argumentin puolesta.

 

SYSTEEMIN TARKOITUS

Edward de Bonon kuuden ajattelun hatun tarkoituksena on yksinkertaistaa ajattelua. Antaa ajattelijalle mahdollisuus taklata kaikki näkökulmat erikseen yksi kerrallaan. Tämä siis sen sijaan, että tunteet, logiikka, informaatio, toivo ja ideointi sekoittuvat keskenään erottamattomaksi puuroksi.

Toiseksi systeemi mahdollistaa tekemään muutoksen ajattelussa. Mikäli henkilö on ollut erityisen kriittinen tapaamisessa, tämä henkilö voidaan pyytää ottamaan musta hattu pois päästään. Sitten häntä voidaan ohjata laittamaan vuorostaan vaikka keltainen, ns. mahdollisuuksien hattu päähän.

Tulokset, mitä rinnakkaisajattelusysteemistä saa ovat:

  • VOIMA: Viisaus, kokemus ja osaaminen, joka löytyy tiimin jäseniltä, saadaan valjastettua kokonaisuudessaan käyttöön. Kaikki katsovat ja työskentelevät samaan suuntaan, eikä vastakkain.
  • AJAN SÄÄSTÖ: Kaikkien katsoessa samaan suuntaan, haasteet asetetaan rinnakkain. Ei ole tarvetta vastata aiemman henkilön esittämään haasteeseen, vaan kaikki ideat ja haasteet asetetaan rinnakkain. Lopuksi aihe käsitellään kokonaisuudessaan nopeasti.
  • EGON ELIMINOINTI: Toimimalla hyvänä ajattelijana kaikista kuudesta suunnasta, ego poistuu kokonaan kuviosta.
  • ASIA KERRALLAAN: Sekaannus on suurin haaste hyvälle ajattelulle. Yleisesti pyrimme tekemään liian monta asiaa samanaikaisesti. Haemme informaatiota, tunteemme ovat pelissä ja samalla ideoimme jo ratkaisuja tunteidemme vallassa.

 

KUUSI HATTUA

Valkoinen hattu on neutraali ja objektiivinen. Tämä hattu tuo esiin faktat ja luvut luoden pelikentän ja pohjan ajattelulle.

Punainen hattu tuo peliin tunteemme, antaen meidän intuitiomme ja uskomustemme laukata vapaasti, ilman että meidän tarvitsee perustella niitä millään tavalla. Mikäli tunteita ei käsitellä ja avata pöydälle, ne kurkkivat ja poukkoilevat mielessämme faktojen taustoilla vaikuttaen näkymättömällä asteella. Meidän on hyvä muistaa, että lopulta päätös tehdään kuitenkin aina tunteella.

Musta hattu on vakava ja varoivainen. Tällä hatulla löydämme päätöksemme mahdolliset heikkoudet ja sudenkuopat. Se myös estää meitä tekemästä mitään laitonta, vaarallista, tappiollista, saastuttavaa ja muuta vastaavaa. Musta hattu on kaikkein käytetyin hattu ja ehkä myöskin tärkein. Meidän tulee identifioida se, mikä ei tule toimimaan jo ennakkoon.

Keltainen hattu on aurinkoinen ja positiivinen. Keltaisen hatun alla ajattelija on optimistinen ja tarkoituksellisesti tähtää löytääkseen kaikki mahdolliset saavutukset, mitä tilanteesta voi toivoa.

Vihreä hattu on energian lähde. Uudet vihreät lehdet ja oksat merkitsevät kasvua.  Vihreä hattu on ideoinnin hattu. Tämä poikkeaa siinä suhteessa muista kohdista, sillä emme voi vaatia ideoinnista tuloksia. Ideoita ei välttämättä synny. On kuitenkin tärkeää budjetoida ideointiin aikaa, sekä panostaa siihen. Edward de Bonolla on kirjoittaa ideoinnista seuraavasti:

”Koulun matematiikassa meille on opetettu  työskentelemään saamaan summaan vastaus. Kun vastaus on saatu, siirryt seuraavaan summaan. Sinulla ei ole mitään syytä käyttää lisää aikaa ensimmäisen summan kanssa, sillä mikäli sinulla on oikea vastaus, ei se siitä parane. Tämän idiomin ihmiset vievät herkästi ajatteluunsa myöhemmässä elämässä. Heti, kun heillä on ensimmäinen vastaus, he lopettavat ajattelun. He ovat tyytyväisiä päätökseensä, vaikka tosielämä ei kulje samoja polkuja koulumatikan kanssa. Yleensä on olemassa enemmän kuin yksi vastaus, ja toiset vastaukset ovat paljon parempia kuin toiset: edullisempia, luotettavampia ja helpompia toteuttaa. Ei ole mitään syytä olettaa, että ensimmäinen vastaus on paras.”

 

Sininen hattu on rauhallinen ja väriltään taivaan sininen. Se on kaiken muun yläpuolella, ja näin kontrolloi ja organisoi kaikkien muiden hattujen toimintaprosessin. Tämä hattu on kuin orkesterin kapellimestari, joka katsoo, mitä pitäisi tehdä ja että tekeminen toteutetaan oikeaan aikaan. Sininen hattu kertoo, minne ollaan menossa, millaisia reittivaihtoehtoja on, miten teimme matkaa ja lopulta mikä on määränpään lopputulos.

 

KÄYTTÖ

Edward de Bono ohjeistaa kirjassaan kaksi tapaa käyttää näitä kuutta hattua. Yksi käyttötapa hyödyntää hattuajattelua on, kun haluaa jonkun henkilön muuttavan ajattelunäkökulmaansa tapaamisessa. Toinen käyttötapa on suunnitella työskentelymetodi, jossa on rytmitetty yhteinen järjestys ja ajankäyttö eri hatuille, jossa  sininen hattu aloittaa ja lopettaa session. Sininen hattu kertoo, miksi olemme täällä ja lopuksi se kertoo, mitä saimme aikaan.

On myös hyvä tunnistaa, miten itse toimii erilaisissa tilanteissa tehdessään päätöksiä. Varsinkin miten reagoit äkillisessä ajattelua vaativassa tilanteessa paineen alla. Minulla menee helposti punainen hattu päähän ja tunne tulee pintaan. Olen myös voimakkaan tunteen alla nopea toimimaan. Kirjasta oppineena, on hyvä muistaa painaa valkoinen hattu päähän ennen toimintaa. Saada faktat pöytään, jolloin voit vielä asettaa myös vihreän hatun päähän ja innovoida parempia ratkaisuja ja mustan hatun kanssa varmistaa, mikä voi mennä pieleen. Näin lopuksi sininen hattu päässä summaat tilanteen ja sinun on helppo seistä päätöksesi takana.

If you never change your mind, why have one. – Edward de Bono

SUMMAUS

Kirjailija de Bono tarjoilee meille paremman ajattelun systeemin kirjassaan. Sen tarkoitus on auttaa ihmisiä saamaan parempia tapaamisia ja nopeampia päätöksiä. Six Thinking Hats on työkirja, jonka lukeminen avaa oven muiden ihmisten ymmärtämiseen keskusteluissa. Saadakseen kirjasta hyötyä itselleen, on oltava valmis viemään malli askel kerrallaan omaan arkiseen toimintaan. Kirjailija neuvookin harjoittelemaan ajattelemista, ja varaamaan sille kalenterista aikaa.

 

Sami Suominen

Edward de Bono: Six Thinking Hats, Penguin Random House UK, 1992

Share: