Marcus Buckingham – Miten löydän vahvuuteni
Marcus Buckingham avaa kirjassaan, kuinka meidän tulee keskittyä kehittämään vahvuuksiamme. Heikkouksia puolestaan tulee työstää vain sen verran, että ne eivät muodosta¢ meille esteitä menestyksellemme vahvuuksiemme kanssa. Käydään ensin läpi koko kirjan avainoivallus ja avataan työkalu, jolla meidän on mahdollisuus löytää omat kykymme. Itse kirja avaa saman asian lukuisten hyvien esimerkkien avulla.
Buckingham lähtee liikenteeseen ominaisvahvuuksistamme. Nämä ovat se lähtökohta mihin perimämme ja lapsuutemme ovat muokanneet aivomme. Kirjassa avataan tarkemmin, kuinka aivomme muodostuvat ja kuinka ympäristömme ja tekemisemme vaikuttavat synapsirakenteen muodostumiseen. Tämä aivorakenne tekee meistä luontaisesti osaavampia ja myös onnellisempia, kun teemme asioita, joihin rakenteemme on luontaisesti kehittynyt.
Osaamista – tehtävän suorittamista tarkasteltaessa – on mahdollista kehittää sitä korkeammalle mitä luontaisempi ominaistaito kyseiseen kyvykkyyteen on pohjalla. Musikaalisesti lahjakas sävelkorvan omaava ihminen pystyy paljon nopeammin ja pienemmin ponnisteluin kehittämään musikaalisuuttaan kuin toinen, jonka synapsirakenne ei ole muovautunut valmiiksi tähän suuntaan. Siinä missä osaaminen on taitoa soveltaa opittua käytännössä, tieto on teoriaa ja oppia, jota tarvitsemme viedäksemme osaamistamme uusille tasoille. Tiedonjanosta seuraa osaaminen – osaaminen johtaa mielekkääseen elämään.
Buckingham kuvaa kirjassaan Tiger Woodsin swing-treeniä. Hiekkabunkkeripeli on Woodsin heikkous, mutta sitä on treenattu vain sen verran, ettei tämä koidu esteeksi Woodsin kisauralla. Valtaosa treenipanoksista on laitettu Woodsin vahvuusalueille. Buckinghamin mukaan tämä luontaisiin vahvuusalueisiin panostaminen on tehnyt Woodsista maailman parhaan alallaan.
Buckingham on kehittänyt yksinkertaisen testin, joka auttaa löytämään vahvuusalueensa. Testi löytyy netistä osoitteesta www.strenghtsfinder.com. Testi antaa sinulle 5 ominaisvahvuusaluetta. Testi on maksullinen, mutta kirjan mukana tulee henkilökohtainen ilmaiskoodi testiin.
Ennen kuin sokaistumme kokonaan Buckinghamin teorialle, on meidän hyvä muistaa myös Napoleon Hillin tarina. Hillin poika syntyi ilman korvia ja lääkärit sanoivat olevan mahdotonta, että poika koskaan kuulisi. Hill ei alistunut tähän tuomioon, vaan päätti, että hänen pojalleen kehittyy 100 % kuulo. Pitkäjänteinen usko pojan kuulon kehittymiseen toi lopulta pojalle täydellisen kuulon. Hillin sitkeä puhuminen pojalle johti asteittaiseen kehittymiseen ja lopulta apukuulolaite tekivät pojan kuulevaksi. Tämä heikko kohta toi tullessaan myös pojan elämäntyön ja tehtävän kuulolaiteorganisaatiossa ja kuulolaitteiden kehityksessä.
On siis hyvä tunnistaa omat vahvuusalueensa ja ymmärtää näiden kehittämisen olevan itselle luontaista ja palkitsevaa. Vahvuuksien ymmärtäminen on meille suurena apuna arjessa tuoden iloa ja onnellisuutta omaan elämäämme. Vaikka Buckingham pyrkii tyrmäämään ajatuksen ”Ei mikään ole mahdotonta”, löydämme vastakkaisia Hill-tyyppisiä tarinoita. Tämä antaa uskoa silloin, kun vahvuusalueemme eivät ole linjassa tahtotilamme kanssa.
Marcus Buckingham: “Now, Discover Your Strengths”
Napoleon Hill: “Think and Grow Rich”