Oletko paras versio itsestäsi – täyttyvätkö oman potentiaalisi saappaat?
Lähde: Erik Bertrand Larssen – “Paras” (2015)
Larssen aloittaa kirjansa houkuttelevasti. Hän kertoo kuinka armejan jääkärikoulun upseeri piirsi taululle pystysuoran viivan ja asteikon nollasta kymmeneen. Osoittaakseen piilevän potentiaalin hän viittasi ensin henkilöiden omaan potentiaaliuskomukseen osoittamalla numeroa neljä, jonka jälkeen vanhempien osoittamalla kakkosta ja lopulta upseereien uskoa osoittamalla seiskaa. Kuitenkin lopuksi todeten, että parhaimmillaankin uskomukset ovat vain 70% todellisesta potentiaalista. Tämä herättääkin meille kysymyksen, miten saamme itsestämme tämän potentiaalin käyttöön.
Aiemmassa blogissani ”Pystytkö kurottamaan elämässä potentiaaliisi”, avasin kuolinvuodeajattelua pelon perspektiivistä ja kuinka pelko tuntui kuolinvuoteella älyttömältä syyltä jättää asioita tekemättä. Kuvitellulla kuolinvuoteella ystäviesi, lähimmäistesi ja työkavereittesi puheet herättävät tunteesi. Mitä uskot heidän sanovan ja toisaalta mitä haluaisit heidän sanovan? Jotta pystyt muuttamaan tapojasi, Sinun täytyy herättää tunteesi, toteaa Larssen. Elämämme matka on lyhyt, miksi emme pyrkisi ottamaan siitä täyttä potentiaalia irti.
Larssen siteeraa hyvin Mark Twainia ”Kahdenkymmenen vuoden kuluttua kadut enemmän sitä mitä et tehnyt kuin sitä mitä teit. Nosta siis ankkuri, jätä satama taaksesi ja anna tuulen tarttua purjeisiin. Tutki. Haaveile. Löydä.” Toinen muistiin piirtyvä esimerkki oli kirjassa Muhammed Alintoteamus. Jos Muhammed Ali ei olisi nyrkkeilijä, hän olisi todennäköisesti roskakuski, mutta hän olisi maailman paras roskakuski, joka kantaa neljä täyttä jätelavaa kerralla autoon ja takaisin. Määränpäällä on väliä. Vain sen tietämällä voimme tehdä valintoja pitkällä tähtäimellä.
– MY ROADMAP-
PÄÄMÄÄRÄ – TAIDOT – TREENI – TAVAT – ELÄMÄNARVOT
Millaiseksi meidän siis tulee rakentaa tiekarttamme, jotta saamme potentiaalimme valjastettua käyttöömme. Matkaa on hyvä lähteä rakentamaan päämäärästä, joka antaa selkeän suunnan tekemiselle. Päämäärä myös määrittää mitä taitoja tarvitsemme ja näin mahdollistaa treeniohjelman rakentamisen. Nyrkkisääntönä tarvitsemme 10 000h treeniä, jotta saavutamme huippuosaajan pätevyyden aiheesta kuin aiheesta (Larssenin ohella hyvin lisää aiheesta Andre Agassi – Open). Aiheeseen vihkiytyminen vaatii siis viitisen vuotta täysillä työpäivillä.
Pysyäksemme polullamme, meidän tulee tarkastella tapojamme. Ovatko toimintamme linjassa päämäärämme kanssa. Työskentelemmekä viikoittain, päivittäin ollaksemme yhä lähempänä päämääräämme ja harhautuessamme muiden kiireellisten asioiden ratkomiseen, saamme itsemme taas kammettua takaisin polullemme. Polulla pysymiseen ja tekemisen trimmaamiseen Larssen suosittelee meille jokaiselle omaa henkistä valmentajaa. Meillä Suomessa Jari Sarasvuoon rakentanut Strongholdin palvelemaan polulla pysymistä ja potentiaaliin kurottamista.
Tekemisestä saadaan Larssenin mukaan tapa toistamalla se 13 kertaa. Tämä on ristiriidassa yleisesty hyväksytyn 21:n toistokerran kanssa, jota muun muassa Brian Tracy käyttää ohjenuorana. The one thing -kirjassaan Gary Keller ja Jay Papasan puolestaan toteavat, että jotta todella voidaan puhua tavasta, pitää se olla tehtynä 66 kertaa. Kaikki kuitenkin ovat yhtä mieltä siitä, että rutiineihimme tulee aina poikkeuksia ja on tärkeää päästä takaisin polulle pienen harhailun jälkeen.
Arvojemme määrittäminen helpottaa ja nopeuttaa meidän päätöksentekoamme ja näin pitää huolta toimintakapasiteetistamme. Kirkastamalla arvomme saamme rajattua ja suunnattua toimintamme, johon energiat suunnataan. Voimme havaita mitkä osat tekemisistämme ovat merkityksellistä ja loput voimme siirtää roskakoriin. Samaan aikaan arvomme velvoittaa meitä pitämään yllä määrittämäämme toimintastandardia.
Kuka on Sinun henkinen valmentajasi? Kenen kanssa pallottelet ajatuksiasi ja päämääriäsi elämäsi eri osa-alueilla? Oletko tietoinen mihin haluat päätyä vai oletko Jim Rohnin sanoin vain pala jonkun toisen suunnitelmaa? Larssen totetaa, ettei lahjakkuus ratkaise, vaan valinnat. Ajan myötä pienillä valinnoilla on suuri merkitys.
Lähteet ja lisätietoa:
Jhon C. Maxwell: ”15 invaluable laws of growth” (2012) Hachette Book Group
Andre Agassi: ”Open” (2010) HarperCollins
Jhon C. Maxwell suosittelee meille jokaiselle sparraajaa, joka on askeleen edellämme elämämme kehityskohdissa. Tämä menthori, kumppani tai ystävä näkee polkuasi vähän pidemmältä kuin sinä itse ja saa etenemisen nopeammaksi ja mahdollistaa pahimpien rotkojen välttämisen.
Onko sinulla polku rakennettuna omaan potentiaaliisi, onko sinulla oma henkinen valmentajasi. Kirjoita itsellesi oma polkusi auki ja pääset mittaammaan mihin oma potentiaalisi riittää. Nouseeko karttakeppi taululla korkeuksiin.