F1-mestareita (Hamilton, Häkkinen, Vettel) valmentaneen lääkärin Aki Hintsan opit hyvinvointiin ja menestykseen

Aki-Hintsa-600x947.jpgAki Hintsa on ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon erikoistunut urheilulääkäri ja ortopedi. Hän on kehittänyt pitkälti tieteeseen ja tutkimukseen perustuvan hyvinvointimallin jonka oivallukset syntyivät Etiopissa Haile Gebresselassien elämää seuratessa. Sittemmin F1 mestarit Lewis Hamilton, Mika Häkkinen, Sebastian Vettel ja Kimi Räikkönen ja useat yritysjohtajat ovat olleet Hintsan opissa menestyksekkäin tuloksin.

 

Hyvinvoinnin ydin on itsetuntemus

Hintsan kehittämän mallin tarkoitus on lisätä hyvinvointia, elämäniloa ja energiaa. Hyvinvointi koostuu ytimestä ja 6 osa-alueesta: yleinen terveys, biomekaniikka, fyysinen aktiivisuus, ravinto, uni ja henkinen energia. Kun jokainen näistä osa-alueista on riittävällä tasolla, hyvinvointi lisääntyy ja syntyy menestystä (Menestyksen ympyrä).

 

Rengas..jpg

 

Ongelmat yhdelläkin osa-alueella saattaisivat johtaa terveyden romahtamiseen. Hyvinvointi ei siis ole yhteenlaskua vaan tulo. Se on kuudesta osasta koottu formulan rengas: jos yksi osa pettää, ei pyörä enää pyöri. Keskellä pyörää on ydin joka saa pyörän liikkeelle ja määrittelee suunnan.

 

Oman ytimen tunteminen tarkoittaa itsensä, tavoitteidensa ja motivaation perinpohjaista tuntemista

Hintsa esittää 3 kysymystä: Tiedätkö kuka olet? Tiedätkö mitä haluat? Hallitsetko omaa elämääsi? Mitä paremmin ihminen tuntee itsensä ja arvomaailmansa, sitä enemmän hänellä on psykologista pääomaa. Hänen kykynsä kohdata sekä käsitellä vaikeuksia ja kriisejä on huomattavasti parempi. Suunta ja tavoitteet eivät muutu pienen vastoinkäymisen edessä. Vain motivoitunut ihminen pystyy muuttamaan edes pieniä asioita elämässään pysyvästi. Aito motivaatio lähtee aina sisältä, ihmisestä itsestään, ei koskaan ulkoa annettuna. Jotta voi motivoitua aidosti, pitää tietää mitä oikeastaan haluaa. Jotta tietäisi, mitä haluaa, on tunnettava itsensä ja perusarvonsa. Itsetuntemus on lähtöruutu kohti parempaa hyvinvointia ja menestystä.

 

Millä simppeleillä tavoilla voit parantaa hyvinvointia?

Uni: 7,5-8,5 tuntia yössä nukkuvilla on kaksinkertainen määrä vasta-aineita verrattuna vain neljä tuntia nukkuviin. Tutkimusten mukaan vähän unta tarvitsevia on todellisuudessa vain murto-osa kaikista ihmisistä.

Fyysinen aktiivisuus: Tärkein liikunnan tuoma perushyöty tulee urheilusta, missä et tarvitse treenivarusteita. Perusliikuntaa on kauppaan käveleminen, portaiden kiipeäminen, töihin pyöräily. 8 000-10 000 askelta päivässä ja jatkuva jaloillaan oloa duunissa on uusimpien tutkimusten mukaan terveellisempää elämää kuin viidesti viikossa tunnin urheileva, mutta päivät toimistotyössä istuva henkilö.

 

Henkinen energia

  • perhe
  • työ
  • minä itse

Näistä piirtyy kolmio. Tärkeintä ei ole määritellä käytettyä aikaa jokaiseen lokeroon vaan miettiä kuinka paljon omasta energiastasi käytät kuhunkin. Pyramidin pohjakerros, kaiken perusta ovat läheiset ihmissuhteet. Perheen osalta ei ole olemassa laatuaikaa, on vain aikaa.

 

minätyöperhejpg.jpg

 

Listaa työsi hyvät ja huonot puolet sekä energiaa tuovat ja vievät elementit ja ihmiset. Töissä oleminen pitäisi saada vähintään neutraaliksi henkisten voimavarojen kannalta. Kun sinulla on aikaa huolehtia itsestäsi, nukkua hyvin, harrastaa ja viettää aikaa läheisten kanssa, tulet töihin energisempänä ja aikaansaavempana.

Kiireinen, hektinen ja suorituskeskeinen elämä vie helposti mennessään, ellei tiedosta kuka on ja mitä haluaa. Jos virta vie väärään suuntaan, ei sen mukana ole pakko ajelehtia.

Tuomas Jäntti

Share: