Kuinka olla onnellisempi? Keinoja positiivisen psykologian oppi-isältä

Martin P.E Seligman on amerikkalainen yliopiston professori ja positiivisen psykologian tutkimusverkoston johtaja. Hän on uranuurtaja tuoreessa psykologian tutkimussuunnassa (positiivinen psykologia), jossa keskitytään heikkouksien sijasta ihmisten vahvuuksiin. Kirjassaan Aito onnellisuus ”Authentic Happiness” tutkimusten voimalla paneudutaan onnellisuuteen ja hyvään elämään.

Kuinka olla onnellisempi? Keinoja positiivisen psykologian oppi-isältä

Aito-Onnellisuus-600x847.jpgKel onni on, se onnen kätkeköön. Näin on totuttu sanomaan. Tiesitkö, että me suomalaiset olemme hyvin onnellista kansaa?

Tuoreimman World Happiness Reportin mukaan Suomi on maailman seitsemänneksi onnellisin maa. Raportin mukaan onnelliset ihmiset elävät muita kauemmin, ovat tuottavampia, ansaitsevat enemmän ja ovat myös parempia kansalaisia. Tarjoan seuraavaksi onnellisuudelle kaavan ja tapoja, jolla voit kasvattaa onnellisuuttasi!

 

Martin P.E Seligman on amerikkalainen yliopiston professori ja positiivisen psykologian tutkimusverkoston johtaja. Hän on uranuurtaja tuoreessa psykologian tutkimussuunnassa (positiivinen psykologia), jossa keskitytään heikkouksien sijasta ihmisten vahvuuksiin. Kirjassaan Aito onnellisuus ”Authentic Happiness” tutkimusten voimalla paneudutaan onnellisuuteen ja hyvään elämään.

Pysyvä onnellisuustaso määräytyy kolmesta tekijästä: G-E-T

On tärkeää huomata, että nyt ei ole kyseessä hetkellinen onnellisuusruiske tai pikavoitto, joka voidaan saavuttaa suklaalla, shoppaamalla tai kohteliaisuuksilla. Geenit, elämäntilanne ja tahdolla hallittavat tekijät eli muistisääntönä G- E- T määräävät pyvyvän onnellisuustasomme.

Geeenit määräävät onnellisuustasomme raamit. Saamme vanhemmiltamme perinnöksi ”ruorimiehen”, joka ohjaa meitä johonkin tiettyyn onnellisuus tai surullisuustasoon. Vaikka kuinka yrittäisit muuttaa itseäsi, onnellisuus johtuu 50 % perimästä. Toinen onnellisuuttamme rajoittava tekijä on ns. hedonistinen oravanpyörä joka saa nopeasti ja väistämättä henkilöt sopeutumaan hyviin asioihin ja pitämään niitä itsestään selvinä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että mieluisat tavat tai korkeat saavutukset pystyvät erittäin harvoin lisäämään onnellisuutta muutoin kun ohimenevästi.

Hyvä uutinen on, että tietyt elämäntilanteet lisäävät onnellisuutta. Elä vauraassa demokratiassa, solmi avioliitto ja hanki rikas ihmissuhdeverkosto. Nämä tutkitusti nostava ihmisten onnellisuutta. Toisin kuin luullaan, rahalla ei ole paljoakaan tai lainkaan vaikutusta onnellisuuteen. Samoin muuttaminen sateisesta ja kylmästä ilmastosta (lue Suomi) lämpimään ei kannata, jos tavoittelet pysyvää onnellisuutta.

Tahdolla hallittavilla tekijöillä kohti onnellisuutta

Kiitollisuus, anteeksianto, optimismi, toivo, totunnaistaminen ja makustelu ovat tahdolla hallittavia keinoja nostaa pysyvästi onnellisuustasoa. Totunnaistamisella tarkoitetaan sitä, että annat miellyttävien tapahtumien välissä kulua enemmän aikaa kuin tavallisesti. Makustelu on mielihyvän tiedostamista ja tietoista huomion kiinnittämistä mielihyvän kokemiseen. Kirja tarjoaa useita työkaluja mm. miten tunnistaa ja haastaa automaattisia pessimistisiä ajatuksia ja miten antaa isojakin vääryyksiä anteeksi.

Hyvä elämä on aitouden täyttämää

Seligmanin mukaan jokaisen henkilön ominaisvahvuudet ovat tie hyvinvointiin, koska tällöin elämämme on aitouden täyttämää.

Matkalla kohti onnellisempaa elämää keskeisintä on itselle tunnusomaisten vahvuuksien löytäminen ja kasvattaminen. Käyttämällä ominaisvahvuuksia niin usein kuin mahdollista työssä, rakkaudessa ja kasvatuksessa, saavuttaa aidon onnellisuuden ja kosolti nautintoja.” 

Kirjan mukaisen testin tuloksena minun ominaisvahvuuteni ovat tiedonjano, sinnikkyys, johtajuus, huumori, antaumus. En kätke omaa onneani.

 

Tuomas

Share: