Näin pidät elämäsi parhaan puheen

puhevalta-käyttöön.jpg

Työelämä täyttyy tänä päivänä erilaisista esityksistä ja puheista. Johtaminen on kommunikaatiota ja viestintää ja vaikuttaminen tapahtuu tunteiden ja järjen kautta. Amerikkalaiset puheoppaat tarjoavat nopean reitin mestaripuhujaksi, mutta Juhana Torkki tarjoaa syvällisen kädet multaan oppaan, joka ravistelee perinteisiä oppeja puheen valmistelusta ja puheella vaikuttamisesta.

 

Hyvä puhe muuttaa asenteita

Torkki soveltaa kirjassaan Aristoteleen Retoriikka teoksen oppeja, jossa käsitellään miten ihmisen päätöksiin vaikutetaan sanoilla:

  1. Logos – kuulijan järkiperäinen vakuuttelu
  2. Paatos – tajua kuulijoiden tunteista
  3. Eetos – puhujan henkilökohtainen uskottavuus – tärkein vakuuttumisen syy!

Opetuksena on yhä edelleen yli 2000 vuoden takaa, että keskellä infoähkyä ja tietotulvaa tärkeimmät viestit siirtyvät kuulijoille muuten kuin järkiperäisen vakuuttelun kautta.

 

Paljastunut asennevika on kuin arpi, joka paistaa sitten puhujan naamasta koko lopun puheen ajan.

 

Kysymyksillä säädät omaa asennetta

Tärkein vaikuttaminen tapahtuu puhujan olemuksen ja käytöksen antaman viestin kautta. Jos haluat saada näkymättömän, mutta erittäin vaikuttavan tason puheessasi kohdalleen, pitää puheen valmistelu (alitajunta) aloittaa huolella kolme viikkoa ennen puhetta, eikä viimeisenä iltana. Muun muassa seuraavilla kysymyksillä säädät oman alitajuisenviestin ja asenteenkohdalleen.

  1. Mistä olet kuulijoille kiitollisuuden velassa? (Mitä maailmasta puuttuisi jos näitä ihmisiä ei olisi? Millainen maailma olisi jos ei olisi näitä ihmisiä tekemässä päätöksiä?)
  2. Mitä kuulijasi pelkäävät? (ihmiset vastustavat muutosta, koska pelkäävät jotain, ymmärrä mikä tuo pelko on. Ole niistä tietoinen)
  3. Mistä olet viimeaikoina ollut innostunut? (kuulija ei ole innostunut asiasta jos sinä et ole, näin alitajuntamme järkeilee)
  4. Minkä yhden lauseen toivot kuulijoidesi muistavan? (yksi asia per kohtaaminen, löytääkö kuulijat ydinviestin jos puhuja ei ole sitä itselleen kirkastanut?)
  5. Minkä omakohtaisen tarinan voisit kertoa? (tarina on väkevin tapa siirtää merkitystä, kerro mitä joskus jossain tapahtui ja mitä havannoit)

Käy nämä läpi ajatuksissasi kolme viikkoa ennen puhetta. Kaksi viikkoa ennen asetat puheellesi tavoitteen joka on jokin muutos kuulijoissa ja kirkastat puheesi pääviestin ja mietit simppelin esim. kolmeen kohtaan jaetun rakenteen. Viikkoa ennen h-hetkeä rakennat puheen.

 

Puheen tehon ratkaisee puhujan olemus ja käytös – kunnioittava asenne yleisöä ja tilannetta kohtaan.

 

– Tuomas Jäntti

Share: