Oletko koskaan kuullut, että joku johtaja olisi liian hyvä käymään vaikeita keskusteluja? Et todennäköisesti, kuten ei Helena Åhmankaan. Tähän hän myös viittaa ’Keskusteluälykkyys painetilanteessa’ -kirjansa alussa antaen syyn jatkaa lukemista.
OKR-mallin erinomaisuus piilee sen tavassa yhdistää tiimin voima ja tekemisen läpinäkyvyys.
Thomas Pearson avaa kirjassaan ‘Goal Setting & Team Management with OKR’ kirjan nimenkin mukaisesti OKR-mallia. Kirja sopii eritoten konkretiannälkäisille tavoiteasetannasta kiinnostuneille, jotka haluavat ymmärtää OKR-mallin perusprinsiipit.
Digi digi. Paljon siitä on puhetta, mutta kenellä on tekoja. Vastaus kysymykseen: Mikko Mattisella. Summasin digiosaaja-Mattisen ”Mistä Kasvua? Opas digiajan johtajalle”
On olemassa päättyviä pelejä ja päättymättömiä pelejä. Moni pelaa liiketoiminnan pelikentällä päättyvien pelien säännöillä, vaikka bisnes on päättymätöntä. Vaatii rohkeutta johtaa ja toimia standardeilla, jotka ovat korkeammalla kuin laki – eettisillä standardeilla. Juuri eettinen toimintatapa on kuitenkin päättymättömän pelin yksi kulmakivistä. Simon Sinekin kirja The Infinite Game avaa hienosti, kuinka päättymättömässä pelissä pärjätään, ja saadaan ihmiset syttymään.
Menestyminen ja tavoitteeseen pääseminen vaatii ennen kaikkea systematiikkaa. Pienet jutut on helppo tehdä, mutta yhtäläin ne on helppo jättää tekemättä. Joshua Medcaldin kirja Chop Wood Carry Water kertoo pienten asioiden voimasta.
Great at Work -kirjaa suosittelen kaikille uraohjuksille. Kirjassa on hyviä mietteitä ja oppeja siitä, miten saa tasapainoa työn ja vapaa-ajan väliin. Tämä tasapaino on myös tie menestykseen.
Samaan tapaan miten lääkäri käyttää tiettyjä mittareita, kuten pulssi, verenpaine ja paino auttaakseen diagnosoimaan terveyttäsi, niin yrityksen avainluvut auttavat arvioimaan yrityksen kunnon.
Paljon puhutaan asiakaskokemuksesta, mutta usein keskustelu jää mielestäni aika pinnalliselle ja epämääräiselle tasolle. The Power of Moments on kirja, josta voi ammentaa moneen, mutta eritoten tästä sai lopulta varsin yksinkertaisen (mutta superhyvän) työkalun asiakaskokemuksen kehittämiseen. Niin, ja synnyttihän tämä myös lampun siitä, miten kaoottisesta muuttorumbasta voi jättää jälkikasvulle hyvän maun.
Ihminen tekee joka päivä päätöksiä. Hän mm. päättää nouseeko sängystä, lähteekö lenkille, mitä syö ja koska menee nukkumaan. Kirjassa Principles miljardöörisijoittaja Ray Dalio avaa, kuinka päätöksentekomekanismit ja kyky toteuttaa päätöksiä vaikuttavat menestymiseen elämässämme.
Paul Smith avaa kirjassaan ”Lead With a Story”, kuinka tarinalla sytytetään liekki kuulijassa.
Nokian tarina on ollut minulle pyhä, ja pelkäsin, että Siilasmaan & Fredmanin uutuuskirja Paranoidi optimisti antaisi tarinaan osumaa. Lue blogistani kuinka kävi.
Angela Duckworth on Amerikkalainen psykologi, joka on keskittynyt tutkimusalallaan – meille suomalaisille niin rakkaaseen – käsitteeseen SISU. Duckworty määrittelee sisun (engl. grit) intohimona -päämäärätietoisena sinnikkyytenä, jolla tavoitellaan pitkäaikaista saavutusta ilman suurempaa murhetta matkalla tulevaan kunnioitukseen tai palkintoihin.
Maxwell lataa kovan väittämän heti kirjan otsikossa. Todennäköisesti tarkoituksena on trollata potentiaalista lukijaa.
Kirja toimittaa sen, mitä se otsikossaan lupaa. Konkreettisia työkaluja johtamiseen halava lukija tulee kokemaan pettymyksen, mutta itse kirja ja sen tarinat toimivat mentaalisina työkaluina ja peilausalustoina omille kokemuksille.
Anders Ericsson tarkastelee huippusuoritusten anatomiaa kirjassaan Peak. Mitä aineksia tarvitaan, jotta menestymme? Kuka voi menestyä? Miten huipuista tuli huippuja? Hän murtaa kirjassa olettamuksiamme ja uskomuksiamme ja näyttää, kuinka vahvasti menestys on lopulta omissa käsissämme. (Kuva: leotraining.io)
Kirja on laaja ja syvällinen. Se käsittelee motivaatiota, tiimejä, keskittymistä, tavoitteiden asettelua, johtamista, päätöksentekoa, innovaatiota ja kykyämme sisäistää informaatiota. Paketti on siis todellakin kattava, ja sen jokainen käsittelyalue ansaitsisi oman blogikirjoituksensa.
Shoe Dog on elämäntarina, joka kietoo yhteen Phil Knightin elämän oppeja, ja sen miten usko oikeudenmukaisuuteen ja kovaan työhön oli pohjana menestystarinalle nimeltä NIKE. Tarinassa summautuu, kuinka samalla kaikki pohja menestykselle tuntuu täysin sattumalta ja tuurilta, mutta lopulta kyse on ehkä kuitenkin tuurin kiteytymisestä yhteen ponnistelujen kanssa, jotka varmistavat todennäköisyyksien toteutumisen.
Miksi pitäisi olla kiinnostunut tarinankerronnasta? Saatko porukassa oman sanomasi esiin? Kuunnellaanko sinua?
Simon Sinekin kirja alkaa mukaansatempaavalla tarinalla, joka myös pureutuu suoraan kirjan ytimeen. Tarinassa läpikäydään, miksi Wrightin veljekset onnistuivat ensimmäisenä lentämään. Onnistuivat, vaikka heidän resurssinsa olivat kilpailijoihin verrattuna jopa naurettavat.
Clausewitz oli Prussian kenraali, joka taisteli Napoleonoia vastaan. Kenraali Clausewiz oli tarkka opeistaan ja tarinoistaan. Keskeneräistä työtä ei saanut julkaista, ja hänen muistiinpanonsa ja oppinsa keräsikin yhteen hänen vaimonsa kenraalin kuoltua. Kirja julkaistiin vuosi Clausewizin kuoleman jälkeen 1832. Edelleen tänä päivänä kenraalin kootut opit ovat aktiivisessa opetuksessa sotakouluissa. (Kuva: wikipedia.org)
Dan Soback on kirjoittanut hyvän aperitiivin johtajuudesta. Teoksessaan Mitä on johtajuus hän käsittelee havaintojaan ja herättelee lukijaa kysymyksillä ja kyseenalaistuksilla. Houkutteluna anti-lukutoukille: kirja on lyhyt ja teksti omaa suuren rivivälin. Vaikka kirja vaikuttaa köykäiseltä, saa Soback lukijan pysähtymään ja pohtimaan sanomaansa useaan otteeseen kirjan avulla.
Eric Riesin kirjassa yhdistyy ehkä tämän hetken yritysmaailman kaksi kuuminta termiä: lean ja startup. Hän ottaa termeihin hyvin maanläheisen näkökannan ja määritteleekin leanin johdonmukaisena päämäärään tähtäävänä ja kokeilemalla oppimisena. Startup puolestaan ei välttämättä tarkoita uutta yritystä, eikä kaikki uudet yritykset ole Riesen mukaan myöskään startuppeja. Kuva: Margot Duane 2012, CC BY-SA 2.0
Anese Cavanaughin kirja oli ollut minun lukupinossani jo hetken aikaa. Sain kirjan lahjana ystävältä ja nyt ymmärrän, että hän oli todella miettinyt minua kirjavalintaansa tehdessään. Cavanaugh avaa kirjassaan teoriansa siitä, miten läsnäolollasi on merkitys. Miksi ja miten vaikutat kohtaamisisissasi muihin ihmisiin ja onko vaikuttamisesi tarkoituksellista vai sattumanvaraista.