Numerot kuuluvat arkipäiväämme, ja yritämme numeroiden avulla selkeyttää erilaisia asioita ja tilannekuvia. Heathin ja Starrin kirja ‘The art and science of communicating numbers – Making Numbers Count’ laittaa lukujen viestimisen ihan uuteen valoon. Ensinnäkin hyvä uutinen on se, että numeroiden kommunikointi on taito, jota voi kehittää. Suosittelen kirjaa luettavaksi eritoten henkilöille, joiden työhön kuuluu erilaisten raporttien tulkitsemista sidosryhmille.
Brandon Webbin ja John David Mannin kirja ”Mastering Fear” tekee pelosta ystävällisemmän ilmestyksen. Parhaimmillaan pelosta saa ystävän ja kumppanin, joka johdattaa ihmisen tärkein asioiden äärelle. Saduissa aarteiden kerrotaan löytyvän sateenkaaren päästä, mutta tämän kirjan myötä uskon, että aarre löytyy pelon tuolta puolen. ’Mastering Fear’ kertoo nimensä mukaisesti pelon hallinnasta, ja oli äärettömän mielenkiintoinen.
Maailma olisi parempi paikka elää, jos olisimme kaikki hieman parempia kuuntelijoita, ymmärtäjiä, palautteenantajia ja innostajia toisillemme. Dale Carnegien kirja How to Win Friends and Influence People on likimain satavuotias opas, ja raflaavasta nimestään huolimatta kirja pyrkii lisäämään hyvyyttä. Tai ainakin itse tulkitsen sitä siltä kantilta. Kannattaa ottaa lukulistalle.
Kallasvuon Nokia-elämänkerta on kertomus kansainvälisen pörssiyrityksen arjesta. Kirjan parasta antia omasta näkökulmastani on ehdottomasti sen punainen lanka eli Kallasvuon matka opiskelijasta toimitusjohtajaksi ja siitä unelmien toteuttajaksi. Kuten niin kliseisesti yleensä elämäntarinat menevät, tarvittiin tässäkin kolmenkymmenen vuoden huippu-ura globaalissa suuryrityksessä, jotta elämän tärkeät perusasiat saivat arvoisensa merkityksen yksilön ajatuksissa.
Cracking the Sales Management Code on kirja, joka haastaa viemään myynnin johtamisen seuraavalle levelille. Olen vakuuttunut, että kuka tahansa lukija saa tästä kirjasta ainakin yhden uuden kulman myynnin prosesseihin ja mittaamiseen, mitä ei ollut aiemmin tullut ajatelleeksi. Itse sain useamman näkökulman.
Mistä johtuu, että strategia jää helposti vain johdon juhlapuheisiin eikä jalkaudu kentälle? Tiedätkö Sinä, mitä paikkaa pelaat työnantajasi strategiassa? Kirja PLAYING TO WIN - How Strategy Really Works on herättelevä ja selkokielinen työkalu kirkastamaan strategista ajattelua ja sen kommunikointia.
Vuonna 2015 puolisoni isoisä kuoli pitkän elämän elettyään. Mieleeni on jääneet sanat, jotka puolisoni äiti – kuolleen miehen tytär – lausui arkun äärellä. En muista enää, ketä hän siteerasi, mutta sanat kaikuivat näin: ”Yhtenä elämämme päivänä meidän pitää kuolla, mutta kaikkina muina päivinä saamme elää.”
Oskari Saaren kirja Aki Hintsa – Tänään olen elossa: kuolevan miehen päiväkirja liittyy vahvasti aiempaan sitaattiin. Kuinka elää nykyhetkessä, eikä ”sitten kun”. Ja ei – kirja ei ole pinnallinen YOLO-selostus, jossa kannustetaan tekemään mieluummin hauskoja ja raflaavia juttuja, kuin tekemään töitä ja elää arkea rakkaiden ihmisten kanssa. Kirja kertoo elämän suunnan ja tasapainon etsimisestä sekä löytämisestä.
Andrew S. Grove tarkastelee kirjassaan High Output Management johtamista teollisuustuotantonäkökulmasta. Grove on Unkarissa syntynyt, sittemmin amerikkalaistunut bisnesmies, joka toimi aikanaan Intelin toimitusjohtajana, ja oli myös yhtiön ensimmäisiä työntekijöitä. High Output Management tulisi löytyä jokaisen johtotehtävissä työskentelevän kirjahyllystä – sen verran painavaa, konkreettista ja herättävää asiaa kirja sisältää
All Blacks on kaikkien aikojen menestynein miesten rugby-joukkue. Kirjailija James Kerr tahtoi selvittää, mikä tekee Uuden-Seelannin rugby union -maajoukkue All Blackseistä niin mahtavan. Kerr vietti aikaa niin tiimin, johdon kuin koko organisaation kanssa, selvittäen joukkueen menestyksen salaisuutta.
Kaikki joko seisoo tai kaatuu johtamisen varassa. John C. Maxwellin mukaan onnistuneen johtajuuden perustana ovat oikeat kysymykset. Esittämällä syvällisiä kysymyksiä oikeaan aikaan oikeille ihmisille, saadaan syvällisiä vastauksia. Vastauksista taas jalostetaan ratkaisuja, ja näillä voidaan aikaansaada muutosta.
Discipline on sana, joka taipuu hieman negatiivissävytteisesti suomen kieleen. Jim Rohnin kirjassa, 7 Strategies for Wealth & Happines, kurinalaisuus on kuitenkin nimitetty yhdeksi avainainesosaksi onnistuneessa matkassa kohti parempaa ja täyttymyksellisempää elämää
Etenkin näin korona-arjen keskellä Saku Tuomisen kirja ’Kaikki on hyvin riippumatta siitä, miten kaikki on’ puhutteli. Kirjan pääviesti on lukukokemukseni perusteella seuraava: se, mikä on tilanteemme nyt, on jo tapahtunut. Voimme vaikuttaa ainoastaan siihen, miten tapahtuneeseen suhtaudumme ja miten päätämme jatkossa toimia.
Oletko koskaan kuullut, että joku johtaja olisi liian hyvä käymään vaikeita keskusteluja? Et todennäköisesti, kuten ei Helena Åhmankaan. Tähän hän myös viittaa ’Keskusteluälykkyys painetilanteessa’ -kirjansa alussa antaen syyn jatkaa lukemista.
Mitä vähemmän ihminen tähtää täydellisyyteen, sitä tuotteliaammiksi hän tulee. Täydellisen vastakohta ei ole epätäydellinen, vaan tehty. Tästä kertoo Jon Acuffin kirja ’Finish’.
Luin kirjan vaikutusvoimasta ja vaikutuin. Toni Hinkan kirja ’Karisma’ päätyi lukulistalleni suosituksen kautta, ja jäi hyllyyn sellaiseksi oppaaksi, jonka ääreen tulen palaamaan vielä useasti tulevaisuudessa.
Mitä jos emme suhtautuisi elämäämme kuten projektiin? Mitä jos suhtautuisimmekin elämäämme kuten kertomukseen? Tapahtui mitä tahansa: oli se sitten hyvää tai pahaa, itse toteutettua tai ulkoa määrättyä - se kuuluu tarinaamme.
OKR-mallin erinomaisuus piilee sen tavassa yhdistää tiimin voima ja tekemisen läpinäkyvyys.
Thomas Pearson avaa kirjassaan ‘Goal Setting & Team Management with OKR’ kirjan nimenkin mukaisesti OKR-mallia. Kirja sopii eritoten konkretiannälkäisille tavoiteasetannasta kiinnostuneille, jotka haluavat ymmärtää OKR-mallin perusprinsiipit.
Kuinka sitoutat asiakkaan kumppanuuteen jo ensikeskustelusta alkaen? Miten pidät huolen, että et jää tarjoomasi kanssa pelkäksi hinnoittelun benchmarkiksi? Mm. tästä Jan Ropponen kirjoittaa kirjassaan Miljoonamyyjä. Luen kirjat aina alleviivaustussin kanssa, mitkä kohdat alleviivasin tästä kirjasta.
Nassim Nicholas Talebin kirja ”Skin in the Game” tarjoilee antoisan lukukokemuksen aiheesta, miten toimintamme muuttuu joutuessamme kantamaan vastuun lopputuloksesta.
Kuinka palvelun/tuotteen ja käyttäjän välille muodostuu koukuttava tapa? Nir Eyalin kirja Hooked – How to Built Habit-Forming Products käsittelee aihetta.
Mielemme ohjaaminen, ja sen ymmärtäminen vaikuttaa elämämme kulkuun ratkaisevasti. Kuinka suhtaudumme tilanteisiin ja kuinka puhumme itsellemme? Stanfordin yliopiston psykologian professori Carol S. Dweck kertoo kirjassaan Mindset – Menestymisen psykologia
Herkästi vastaamme kysymyksiin ’kyllä’, ja suostumme ottamaan myös epärelevantteja asioita hoitaaksemme. Onko meillä uskallusta sanoa ’ei’? Emme anna kysyjälle pelkästään itse lopputulosta, vaan annamme hänelle aikaamme ja annettu aika on aina jostain muusta pois. Aika on piilokulu, ja annettua aikaa emme voi saada koskaan takaisin. Ryan Holidayn kirjassa Stillness is the Key pohditaan monen muun elämänhallinnan avaintekijän lisäksi käytettyä aikaa. Iso suositus ks. kirjalle.
Jo pelkkä älypuhelimen läsnäolo näkökentässä saa aivot ajattelemaan, mitä kaikkea vaihtoehtoista tekemistä olisi tarjolla. Ja tämä aivojen aktiviteettiorientoinut ajattelu tapahtuu tiedostamattamme heikentäen keskittymiskykyämme. Mm. tästä puhutaan Jussi Venäläisen kirjassa Flow-tila – Tietotyön viisain vaihde. Erittäin mielenkiintoinen ja konkreettinen opas flow-tilan aikaansaavaan maailmaan.
Ihminen on pitkälti tapojensa summa. Jos haluaa muuttua, pitää tehdä muutoksia. Muutosten ei kuitenkaan tarvitse olla isoja – niitä tarvitsee vain tehdä johdonmukaisesti ja pitkäjänteisesti.